HERLUFLILLE MØLLELAUG

Aktivitetslog 2013-2014

December 2014:
Julemarked

Julemarked december 2014

Julemarkedet på Herluflille Mølle 2014 gik i gang 7. december og sluttede sidste weekend før jul, og denne gang i fuld elektrisk belysning fra undermølle (kælder) til kværnloft, hvilket var en stor fordel både for os selv og for gæsterne. Alle juletræer - 60 stk. - blev solgt og der var god gang i salget indendørs af de mange gode tilbud, både i forskelligt julepynt og i lækkert hjemmebag m.m. Ligeledes var der gang i kaffemaskinen, som sørgede for gratis kaffe og kage til de mange fremmødte gæster.

Vi var rigtig glade for at se så mange gæster, og især de mange børn i alle aldre, som var meget interesserede i at blive vist rundt og at høre om livet på en gammel mølle. Der er lagt mange 'frivillige timer' i at stille et sådant julemarked på benene så vi var godt tilfredse med det økonomiske resultat: Godt 9.000 kr.
(Esther Larsen - 9. februar 2015)Juni 2014:
Besøg af skoleklasse

Besøg af skoleklasse, juni 2014

Onsdag den 25. juni fik møllen besøg af 24 cyklende elever fra Susålandets skole i Glumsø, samt deres to lærere. Laugsmedlennerne Peter Bay, Peter Castberg og Jens Lyhne fordelte opgaverne med at beskæftige eleverne med tegning, regning og matematik i og udenfor møllen, så både børnene og vi havde udbytte af besøget. Vejret var skønt men desværre manglede den fornødne vind til at få vingerne til at gå rundt.
(Esther Larsen - 29. august 2014)Juni 2014:
Mølledag

Mølledag, 15. juni 2014

Søndag d. 15. juni holdt alle virksomme møller i hele Danmark åbent hus, og Herluflille Mølle fejrede da også denne møllernes dag, og vi kunne vise de mange gæster en mølle, der ikke alene er smuk og velholdt, men som også har fremtidsplaner som et arbejdende mølle-museum med kontakter til Næstved Kommune ("Mærk Næstved") og med skoleklasser på besøg. Som vanligt var der godt gang i salget af grillpølser og som noget nyt kunne man denne gang skylle efter med specialtøl brygget og leveret af Bent Købke.
(Esther Larsen - 29. juni 2014)Maj 2014:
Plantemarked

Plantemarked, maj 2014

Søndag d. 4. maj 2014 afprøvede Herluflille Møllelaug noget nyt. Der blev afholdt et plante- og blomstermarked ved møllen, hvor folk kunne købe, sælge eller bytte planter og stiklinger. Fire boder var opsat med forskellige tilbud, og tilstrømningen af interesserede kunder var stor, og faktisk større end forventet, så der blev solgt en hel del samt nydt en kop kaffe med hjemmebagt kage. Tilmed skinnede solen det meste af tiden, så denne aktivitet vil vi gerne gentage næste år. En ekstra gevinst var det at så mange nye fik lejlighed til at se møllen, og vi fik et pænt overskud til møllekassen på ca. 800 kr.
(Esther Larsen - 22. maj 2014)Marts 2014:
Mærk Næstved - samarbejdsaftale underskrives

Mærk Næstved aftale underskrives

Et nyt projekt har længe været på vej, idet Næstved Kommune med "Mærk Næstved" har sat et udviklingsprojekt i gang, og 6. marts underskrev Herluflille Møllelaug en partnerskabsaftale med Næstved Kommune, hvor vi forpligter os til et samarbejde vedrørende uddannelsesområdet i Næstved Kommune - for vores vedkommende skoleklasser på besøg - samt at være en del af turisme- og markedsføringsindsatsen i Næstved Kommune. Aftalen blev underskrevet af laugets formand Peter Castberg (tv) og borgmester Carsten Rasmussen (th) på møllens broloft, som det ses på billedet. Vi glæder os til samarbejdet, som vi håber at få stor gavn af. Læs mere om Mærk Næstved projektet på web-adressen: www.naestved.dk/kommunen/maerknaestved
(Esther Larsen - 11. marts 2014)December 2013:
Julemarked

Julemarked december 2013

Julemåneden 2013 var hvad vejret angår, ikke just befordrende for julestemningen, men julemarkedet på Herluflille Mølle kom alligevel godt i gang i weekenden 7-8. december med stor variation af tilbud til de mange gæster, der også varmede sig med en kop kaffe og hjemmebag. Den følgende weekend 14.-15. december kom der lidt mere salg i juletræerne, der blev pakket ud af nettene og senere kunne puttes i net igen takket være Anker Larsens "netmaskine" der fungerede fint. De sidste træer blev solgt sidste weekend før juleaften, og "juleholdet" kunne glæde sig over at der også havde været et godt salg af juleting, lys og dekorationer, samt hjemmelavede marmelader, honning og småkager. Overskuddet af julesalget blev på godt 7000 kr.
(Esther Larsen - 3. februar 2014)April-juni 2013:
Etablering af tilkørselsvej

Etablering af tilkørselsvej, april-juni 2013

Den længe planlagte kørevej fra Herluflille Møllevej til møllens grund er nu en realitet. Steen Christensen stod for arbejdet med at udgrave selve vejen med den store maskine. Næste skridt var at finde tilstrækkeligt med sten og brokker til at fylde i vejen. I første omgang blev lavningen ved opkørslen til Herluflille Møllevej fyldt op med STORE sten og brokker og det hele pakket tæt sammen. Den 5. maj havde vi indvielse af møllen, så arbejdet lå stille i et par uger. Herefter fortsatte Steen og Peter C. med at hælde sten, jord og brokker i den udgravede vej, og til sidst et tykt lag genbrugs-stabilgrus, indtil vejen var pæn og plan. Herefter blev det hele stampet, og vi har nu en fin kørevej, som også blev benyttet på mølledagen den 16. juni. Vi er taknemmelige og glade over, at vi fik en fin kørevej, som oven i købet ikke kostede penge men 'kun' sved og tid. Søndag d. 7. juli havde møllelauget inviteret de involverede i vejprojektet til et lille 'kaffemøde' på møllen hvor de blev hædret for deres indsats. Det drejer sig om Steen Christensen, John og Liselotte Salling, samt Bent og Susanne Jeppesen, Tybjerggaard, (som ikke kunne være til stede). Både John Salling og Bent Jeppesen har udlånt maskiner til arbejdet. Fra bestyrelsen var Peter Castberg, Jens Lyhne og Anker og Edel Larsen tilstede. Den nuværende tinglysning lyder på en 'gangvej' på fire meter i bredden, og da vejen nu er seks meter bred, kan en ny tinglysning komme på tale.
(Esther Larsen - 12. august 2013)Juni 2013:
Mølledag

Mølledag, 16. juni 2013

Mølledag søndag d. 16. juni. Da vi allerede havde afholdt en vellykket og velbesøgt indvielsesdag for Herluflille Mølle d. 5. maj var vi spændt på, hvor mange gæster der ville ankomme på mølledagen. Men trods et kedeligt vejr med regn og rusk havde rigtig mange fundet vej til Herluflille Mølle, og der var stor interesse for at se møllen arbejde. Havrevalsen var i gang, og de mange små og store børn flokkedes oppe på kværnloftet. Lige som sidste år havde vi opstillet et telt, hvor gæsterne kunne nyde både pølser og brød fra grillen samt øl, kaffe og kage. Solskin fik vi ikke meget af, og kaskader af regn og blæst gjorde, at vi ind imellem måtte holde på teltstængerne. Aftenens vejr blev dog lidt roligere, og vi havde da et pænt overskud på dagen.
(Esther Larsen - 7. august 2013)Maj 2013:
Officiel indvielse

Officiel indvielse, maj 2013

Søndag 5. maj kl. 14 havde vi allieret os med både vejrguderne og borgmesteren, så alt faldt på plads, da Næstved Kommunes borgmester Carsten Rasmussen, sikkert vejledt af formand Peter Castberg, trak i et langt reb som satte vingerne i gang. På fotoet er det dog ikke Peter C., men laugmedlem Peter Bay Christensen som ser til mens starten går.

Vinden var i sydvest og lige akkurat stærk nok til at aktivere møllevingerne. Kl. 13.30 var solen endelig brudt gennem skylaget, så alt flaskede sig! Forinden havde Carsten R. udtrykt sin store tilfredshed med, at møllelauget nu, efter 10 års hårdt arbejde, havde givet Næstved Kommune denne gave. Det arbejdende møllemuseum indgår nu i Turistbureauets tilbud til byens gæster. Skoleklasser og børneinstitutioner kan bestille rundvisning.

Cathrine Riegels, formand for LAG Næstved, ønskede tillykke og mindede om, at vejen til LAG-pengene bestemt ikke havde været nem, og at det havde været nødvendigt med justeringer af projektet undervejs. LAG-formanden udtrykte stor tilfredshed med samarbejdet med Næstved Kommune. 2013 er sidste år for Næstved som LAG-kommune.

Otto Høst kom direkte fra Lions store loppemarked på Sandbyvej, og han medbragte både gratulationer og en check, en meget smuk gestus. Lions Club Suså har støttet møllelauget hele vejen både økonomisk og moralsk.

Tømrer Leif Jensen, Herlufmagle blev udnævnt til æresmedlem pga hans store, frivillige arbejde med at lave vingerne til møllen.

Fremmødet var overvældende. En præcis optælling var umulig, men P-pladsen rummede ca. 75 biler og 30 cykler. Også "møllefolket" var stærkt repræsenteret af folk og hilsener fra Fejø, Højsager, Fredensborg, Lumsås, Bagenbjerg, Kanehøj og Løve møller. Helt fra landet med de 1000 møller, Holland, kom møllerparret fra Heeze i Nord-Brabant.

PS: Vi arbejder med at få tilladelse til at skilte med vores seværdighed. Men ifølge Vejdirektoratet, er den sag bestemt ikke "lige ud ad landevejen!"
PPS: Møllelauget læner sig ikke tilbage og hviler på laurbærrene. Næste udfordring kommer søndag 16/6, hvor der er "åben mølle." Endelig er vi gået i gang med en grundig renovering af langtømmersaven, som er bygget sammen med møllen, og som i mange år gav Helge Larsen, den gl. møller, en indtjening. Nu har vi planer om at tilbyde "særlige udskæringer," så møllelauget også kan tjene til dagen og vejen.
(Jens Lyhne - 6. maj 2013)

Læs videre om tidligere aktiviteter Aktivitetslog

SE OGSÅ: